Salam,,
Rini aku nak citer ckit sal makanan Franch,, iaitu Macarons,, mesti ramai kan yg ta penah dengar,, yg pernah dgr tuh,, pernah la kan,,,huhu,, aku pun dengar n rase mkanan ni dpd mam french aku,,, sedap giler,, rse dye mmg agak manis,, sbbnyer mknan ni dimakan oleh org perancis time minum petang,, ia juga sejenis manisan yg diperbuat daripada ground almond, caster sugar, dan telur putih. Astuh dua keping shell nih akan diletakkan di tengahnya spt burger,, Dye ada mcam2 jenis kaler,,, n jenis saiz,, smkin besar macaron tuh,, semakin tggi la harga dye,,, mybe dlm sringgit lebey yg paling kecik,, jap nak tunjuk gambar dye,,,
tgok,, cam burger an,, tp ta de la syur mayur kat tgah tuh,,,
yg neh,, da siap utk dijual,, comey ann??
dye ade kaler yg slow n terang,,,
Nak taw ta cara penyediaan macaron nih???
Bahan-bahan:
90 gram putih telur
30 gram gula kastor
200 gram gula aising
110 gram buah badam - dibakar
1 sudu teh serbuk koko
Inti:
Krim Coklat
Cara penyediaan:
1, Kisar buah badam, gula kastor, gula ising dan serbuk koko
dalam blender (kering) hingga mesra.
2. Putar putih telur hingga kembang, masukkan bahan yang telah
dikisar dan putar dengan kelajuan tinggi hingga mesra.
3. Tuang satu sudu teh adunan atas loyang yang telah dialas
kertas roti (kertas warna coklat yang selalu digunakan untuk bungkus makanan),
jika permukaan adunan menjadi rata (tidak muncung) bermakna adunan sudah ok.
Jika masih muncung, putar sedikit lagi dan lakukan ujian lagi.
4. Tuang satu demi satu sudu teh adunan membulat diatas loyang
yang sudah dialas kertas roti sehingga .
5. Biarkan 30 minit atau lebih agar
permukaan adunan membentuk lapisan keras. Bakar dalam ketuhar selama 15-20
minit pada suhu 140ºC.
6. Setelah masak, angkat dan sejukkan pada suhu bilik. Kemudian
letakkan krim coklat untuk setiap 2 kepingan
so,, nnti akuh pun na try buat ahh,,,
ni juz simple2 jek,, law nak oder or tahu lebih lanjut,,, cube ah,,layari link nih http://cikmin.com/macarons/
:: sarakassim ::
hahaha..cntk la...
ReplyDeletethx,,,
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete